Yatalak hasta bakıcısı, sadece hastanın fiziksel ihtiyaçlarına odaklanmakla kalmaz, aynı zamanda hastanın psikososyal sağlığını destekler. Felç sonrası yaşanan duygusal zorluklarla başa çıkma, motivasyon sağlama ve hastanın yaşam kalitesini artırma konusunda bu profesyoneller önemli bir rol oynarlar.
Felçli (yatalak) hasta bakıcısının görevleri arasında hastanın mobilitesini desteklemek, günlük aktivitelerde rehberlik etmek, fiziksel terapileri uygulamak, ilaç yönetimini sağlamak, kişisel hijyen ihtiyaçlarını karşılamak ve beslenme takibini yapmak yer alır. Bu profesyoneller, hastanın tıbbi durumunu anlamak ve ona özel bir bakım planı oluşturmak konusunda uzmanlaşmışlardır.
Bu uzman bakıcılar aynı zamanda hastanın aile üyeleriyle işbirliği içinde çalışarak, onlara hastanın bakımı konusunda rehberlik ederler. Eğitimli ve deneyimli felçli hasta bakıcıları, hasta bireyin evde konforlu bir yaşam sürmesini sağlamak, bağımsızlığını artırmak ve topluma entegrasyonunu desteklemek amacıyla çeşitli stratejiler uygularlar.
Felçli (Yatalak) Hasta Bakıcısı
Yatalak (felçli) Hasta bakıcısı; Felç tedavisi ve bakımı hakkında bilgili aynı zamanda en az 1 yıl deneyimli olması gerekir. Felçli hasta bakıcıları; sabırlı, merhametli, bilgili, tecrübeli ve bu mesleği profesyonel olarak yaparken aynı zamanda severek yapmalıdır. Felç hastalığı özel olduğu kadar bakıcısı da bakımı da belirli gereksinimleri bulunan profesyoneller tarafından yapılmalıdır.
Felç Nedir?
Felç, sıklıkla sinir sistemindeki, özellikle de omurilikteki hasarın neden olduğu tıbbi bir durumdur. Felçli bir kişi motor kaybı (kas fonksiyonu kaybı) ve duyu kaybı (etkilenen kısımda duyu kaybı) yaşar. Ancak fizyoterapi ile vücudun doğal gücünü yeniden kazanabilir ve koruyabilir. Felçli Hasta Bakıcısı görevi veya sorumluluğunu üstlenen kişilerin belirli yeteneklere aynı zamanda niteliklere sahip olması gerekir. Felçli kalan yakınlarınıza nasıl yardım edebileceğinizi öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.
Felç Hastalığı Ne demek?
Felcin yaygın nedenleri arasında felçler, omurilik yaralanmaları ve multipl skleroz gibi sinir bozuklukları ile oluşur. MS gibi benzeri hastalıklar, bel altı felci ve geçici yüz felcine neden olur. Parapleji her iki bacağı da tutarken, kuadripleji tüm uzuvları etkiler.
Felç Türleri
Felç Nedenleri
- Sinir ve beyin kanaması kaynaklı beyin felçli
- Serebral palsi kaynaklı yüz felçli
- Multipl skleroz kaynaklı ayak felçli
- Spina Bifida kaynaklı omirlik felçli
- Beyin tümörü kaynaklı beyin felçli
- ALS kaynaklı kısmi felçli
Felç belirtileri nelerdir?
Felçli, nefes alma ve kalp atış hızı gibi diğer vücut fonksiyonlarını etkileyebilir. Durum, etkilenen bölgedeki diğer vücut sistemlerini de içerebilir. Felç türüne bağlı olarak, aşağıdakiler için risk altında olabilirsiniz:
- Nefes almada zorluk, öksürme ve pnömoni riski.
- Kan pıhtıları ve derin ven trombozu (DVT).
- Konuşma veya yutma sorunları ( disfaji ).
- Depresyon ve anksiyete .
- Erektil disfonksiyon ve cinsel sorunlar.
- Aşırı yüksek tansiyon (otonom disrefleksi) veya düşük tansiyon (ortostatik hipotansiyon) ve kalp problemleri.
- İdrar kaçırma ve bağırsak kontrolünün kaybı .
- Basınç yaralanmaları (yatak yaraları) ve sepsis.
Felç nasıl tedavi edilir?
Kalıcı felç için bir tedavi yoktur. Omurilik kendini iyileştiremez. Bell’in felci gibi geçici felç, genellikle tedavi olmaksızın zamanla geçer.
Fiziksel, mesleki ve konuşma terapisi felce uyum sağlayabilir ve işlevi iyileştirmek için egzersizler, uyarlanabilir ve yardımcı cihazlar sağlayabilir. Bu rehabilitasyon hizmetleri, her tür felci olan kişilerin bağımsız yaşamalarına ve daha iyi bir yaşam kalitesine sahip olmalarına yardımcı olabilir.
Diğer bakım, felcin nedenine ve sizi nasıl etkilediğine bağlıdır. Sağlık uzmanınız aşağıdakilerle birlikte rehabilitasyon önerebilir:
- Kendinizi beslemenize veya sürmenize izin veren uyarlanabilir ekipman.
- Tekerlekli sandalye, scooter, koltuk değneği ve baston gibi yardımcı ekipmanlar.
- Diş telleri gibi ortez/protez cihazlar.
- Bilgisayarlar, aydınlatma sistemleri ve telefonlar için sesle etkinleştirilen teknoloji.
Felçli (Yatalak) Hasta Bakıcısı Fiyatları
Gündüzlü çalışma saatleri arasında çalışan Felçli ve hasta bakıcı ücreti 25.000-35.000 TL arasında değişirken, yatılı hasta refakatçisi ücreti ise 25.000-30.000 TL arasında ücret talep eder. 12 saat için gündüz çalışan kişiler için günlük refakatçi ücreti 1500-2000 TL iken, 24 saat yatalak hasta refakatçisi fiyatı ise 2000-3500 TL arasındadır.
Felçli Hasta Bakıcısı Arıyorum
Felç hastalığı bulunan yakınınız için (Felçli) hasta bakıcısı arıyorum, diyorsanız. Doruk Danışmanlık; size ve hasta yakınız için tüm gereksinimlere sahip profesyonel Felçli hasta bakıcısı temin eder.