2024 yılı içerisinde Türkiyede Göç İdaresi ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nün almış olduğu karar ile yasal yollarla ülkemize giriş yapmış fakat ikamet izni veya çalışma izni alamadığından dolayı kaçak kalmış (filipinli, özbek, endonezyalı, türkmen, afrikalı ve diğer) yabancı uyruklu kişiler yakalandıkları andan itibaren geri gönderme merkezine alınarak sınır dışı (deport) edilmesi kararı yönetmelik ile birlikte uygulanmaya başlamıştır.
Kaçak Yabancı Bakıcı Yasallaşabilir mi?
Türkiye’de belirli nedenlerle kaçak kalan yabancılar ve yabancı bakıcı yönetmelikte şartları yerine getirmek koşulu ile yasallaşabilir. İkamet izni veya çalışma izni başvurusunda daha önce başvuru yaparak RED alan veya daha önce hiç başvuru yapmamış bir yabancı Türkiye’nin taraf olduğu ikili ya da çok taraflı sözleşmelerde aksi öngörülmedikçe süreli çalışma izni; belirli bir işyeri veya işletmede ve belirli bir meslekte çalışmak üzere ve ilk seferde en fazla bir yıl geçerli olmak üzere çalışma izni alarak yasal hale gelebilir.
Kaçak Durumda olan Yabancı Bakıcı için Çalışma İzni Alınabilir mi?
Türkmenistanlı, Özbekistanlı, Filipinli, Endonezyalı, Afrikalı veya diğer yabancı uyruklu ülke vatandaşı bakıcı için çalışma izni almak mümkündür. Fakat kaçak durumda olan yabancı bakıcı için çalışma izni alabilmek için belirli prosedürlerin yerine getirilmesi gerekmektedir. Ayrıca bu yasallaşma işlemi ülkeden ülkeye değişmekte olup minimum 15 gün maksimum ise 2 ila 2 ay sürebilmektedir.
- Endonezyalı bakıcı için 15 ila 20 gün,
- Özbek bakıcı için 15 ila 20 gün,
- Türkmen bakıcı için 15 ila 30 gün,
- Filipinli bakıcı için 2 ila 2,5 ay gibi bir süre dilimi içerisinde yasallaşabilir.