Gözbebeğiniz gece ve gündüzü birbirine karıştırıyorsa, sık sık uyanıyorsa veya güneş doğmadan önce uyanıyorsa yapmanız gerekenler hakkında kılavuz niteliğindeki uyku düzeni rehberi burada.
Bebek Uyku Düzeni Rehberi
Karanlık (ve bazen gürültülü) bir rahimde dokuz ay geçirdikten sonra, yeni doğan bebeğiniz size garip gelse bile ona doğal gelen kendi uyku döngülerini oluşturmuştur. Tıpkı günün veya gecenin herhangi bir saatinde size aç olduğunu bildirmesi gibi, bebeğinizin uyku düzeni de ilk başta yok gibi görünebilir, bazen bir günden diğer güne değişebilir.
Bebekler, yorgun olduklarında nasıl uyuyacaklarını veya iyi dinlenmiş olduklarında nasıl uyanacaklarını bilerek doğmazlar. Bunların hepsi öğrenilmiş davranıştır. Yeni doğan bebeğiniz bütün gün bir kedi gibi uyuyorsa ve bütün gece ayaktaysa veya sık sık gece uyanmaları, huzursuz uyumalar veya erken uyanmalar gibi diğer yaygın bebek uyku düzensizliği sergiliyorsa, bunların hepsi tamamen normaldir. Büyüdükçe uyku düzeni de değişecektir.
Bu arada, bebeğinizin düzensiz uyku düzeni, ailede hiç kimsenin çok iyi şekerleme yapmadığı anlamına gelebilir. Şu anda, muhtemelen tünelin sonunda sadece bir ışık şeridi var, ama daha da parlaklayacak! Sabırlı ve sakin olun.
İşte ebeveynlerin yenidoğan ve bebek uyku düzeni hakkında bilmesi gerekenler “Bebek Uyku Düzeni Rehberi”
Bebeklerde Yaşa Göre Uyku Düzeni
Yenidoğan ila 3 Aylık Bebek Uyku Düzeni
İlk olarak, bitkin ebeveynler için iyi haber: Yenidoğanlar günde 14 ila 17 saat, yani zamanın yaklaşık yüzde 70’i kadar çok uyurlar . Ancak bu ertelemeler rastgele uyku patlamalarıyla gelir. Bebeğiniz herhangi bir programda değil, en azından henüz değil.
Bu, küçük gece kuşunuzun biraz dinlenmesine yardım edemeyeceğiniz anlamına gelmez. İşte ebeveynlerin en yaygın yenidoğan uyku şikayetleri ve bunları çözmek için ipuçları:
- Uykuya dalmada sorun. Bebeğiniz beşiğini sevmediği (sizin kucağınızda sallanmak çok daha güzeldir) veya güvenli bir şekilde sırt üstü yatırılmaktan rahatsız olduğu için yatma zamanı konusunda mücadele ediyor olabilir. Eğer durum buysa, onu uykulu ama uyanık haldeyken bir emzikle rahat bir kundağa koymayı deneyin, bu onun daha güvende hissetmesine yardımcı olabilir.
- Sık sık gece uyanma. Emzirilen bebeklerin başlangıçta her iki ila üç saatte bir ve biberonla beslenen bebeklerin her üç ila dört saatte bir emzirilmesi gerekecektir, bu nedenle bir seferde birkaç saatten fazla uyku beklemeyin. Umarız yeni doğan bebeğiniz odanızda, kendi yatağında uyuyordur, böylece onu beslemek için uzağa gitmenize gerek kalmaz. Emzirmeye devam edemeyecek veya ona biberon veremeyecek kadar yorgunsanız, dinlenmenize yetişebilmeniz için bazen eşinizden veya başka bir bakıcıdan beslenme görevlerini üstlenmesini isteyin. Bebeğiniz daha büyükse, geceleri guruldama ve havlamanın her zaman yemek yemesi gerektiği anlamına gelmediğini unutmayın, bu nedenle onu bir süre bırakın ve içeri dalmadan önce kendi kendine uyuyup uyumadığına bakın. Ufaklığınız, bir sonraki beslenme seansı için onu almadan önce uyanıktır.
- Uyurken huysuzluk. Yeni doğan bebeğiniz ihtiyaç duyduğu derin uykuyu alamıyorsa, beşiği mükemmel bir şekilde döşenmiş olsa bile tamamen rahat olmayabilir. Bir düşünün: Rahim her zaman karanlıktı, bu nedenle çevresinde ışık veya hareketlilik olup olmadığı konusunda kafası karışabilir. Çözüm, karartma perdeleri ve uyuklamaya teşvik etmek için beyaz bir gürültü makinesi ile ortamını şimdilik mümkün olduğunca rahim benzeri yapmaktır. Oda sıcaklığını da kontrol edin. Bebekler için ideal oda sıcaklığı , mevsim ne olursa olsun 68 ila 72 Fahrenheit derece arasındadır. Soğuk bir oda bebeğinizi uyandırabilirken, çok sıcak bir oda ani bebek ölümü sendromu (SIDS) için bir risk faktörü olabilir .
- Uyumayı reddetmek. Yeni doğan bebeğinizin uykuya dalmak istememesi, onun yorgun olmadığı anlamına gelmez. O. Çok. Ancak aşırı yorgun olmak onu hızlandırabilir ve yatağa gitmeyi çok daha zorlaştırabilir. Aşırı yorgun bir bebek durumunun önüne geçmenin en iyi yolu , çocuğunuzun uykulu ipuçlarını öğrenmektir. Bazı bebekler yumruklarıyla gözlerini ovuşturur, esner veya fazla telaşlanır. Sizinki dinlenme zamanının geldiğinin bir işareti olarak başka bir şey yapabilir. Sorun devam ederse, gündüz şekerlemeleri sırasında da yeterince uyuduğundan emin olun. Uyku eksikliğini önlemek için o çok önemli uyuklamanın birçoğunun gün içinde yapılması gerekir.
4 Aylık ila 11 Aylık Bebek Uyku Düzeni
4.cü aya kadar, bazı bebekler aralıksız yaklaşık beş ila altı saat uyuyacaktır.Ancak bu, bebeğinizin öngörülebilir bir döngüye girdiği anlamına gelmez.Bebeğiniz hala uykuyla savaşıyorsa, erken uyanıyorsa veya gece ile gündüzü karıştırıyorsa, uyku alışkanlıklarını gözden geçirmenin zamanı geldi.
Bebeğiniz 4-6 aylıkken uyku eğitimine başlayabilirsiniz. Bu olmadan önce, günlerinizi onun uyku ve uyanma kalıplarına göre düzenlemeye çalışın, bu da onun daha uzun süreli kaliteli uyku çekmesine yardımcı olabilir. İşte bu yaş aralığındaki bebekler için en önemli uyku sorunları ve bunların nasıl çözüleceğine dair ipuçları:
- Uykuya dalmada sorun. Bebeğiniz geceleri huysuzsa, onu rahatsız eden bir şey olabilir. Onu yere yatırmadan önce hızlı bir rahatlık kontrolü yapmayı deneyin: Karnı tok mu, bezi değişti mi ve süper yumuşak, etiketsiz bir uyku tulumu mu giyiyor? Onun uyku ortamını da gözden geçirin. TV’nin kapalı olduğundan emin olun, etkileşimleri sınırlayın ve beşik çevresinde olabildiğince sessiz olun. Onu beslemeniz veya değiştirmeniz gerekiyorsa, bunu düşük anahtar tutun. Sakin, sakinleştirici bir sesle konuşun ve onu harekete geçirebilecek herhangi bir şey yapmaktan kaçının.
- Sık sık gece uyanma. Bebeğinizin hala bol miktarda uykuya ihtiyacı var, ancak geceleri daha uzun esnemelerle yeni doğmuş bir bebekken olduğundan daha az. Gecenin bir yarısı ayaktaysa ve huysuz görünmüyorsa, yorgun olmayabilir. Durum buysa, gündüz şekerlemelerini kısaltmayı deneyin. Gün boyunca şekerlemeler bebeğinizin gelişiminin önemli bir parçası olsa da, gün içinde süper uzun uyku sürelerini kısaltmak, onun geceleri daha uzun süre uyumasına yardımcı olabilir. Bebeğinizin gece uyanması , güne başlamaya hazır olduğu anlamına gelmediğini unutmayın . Uyumadan önce biraz buhar yakmak için ağlıyor olabilir.
- Uyurken huysuzluk. Gece çöktüğünde, uyuduğu yerdeki ve dışarıdaki koridordaki ışıkları kapatarak bebeğinizin karanlığı dinlendirici bir uykuyla ilişkilendirmesine yardımcı olun. Ayrıca oda sıcaklığını da kontrol edin. Geceleri oda çok soğuk veya çok sıcak olduğunda kendinizi huzursuz hissedersiniz ve bebeğiniz de öyle hisseder, bu nedenle odanın 68 ila 72 derece arasında olduğundan emin olun. Son olarak, ani seslerin onu ayakta tutmasına izin vermeyin. Beyaz bir gürültü makinesi, müdahaleci sesleri engellemeye yardımcı olabilir.
- Uyumayı reddetmek. Bebeğiniz aşağı inmek istemiyorsa, yorgundur ama belki de kendini uykuya teslim edecek kadar rahat değildir. Çözüm, gevşemek için bolca zaman sunan yatıştırıcı bir rutinle yatma saatini kolaylaştırmaktır. Onu besleyin ve ılık bir banyo yapın, ardından pijamalarını giydirin. Perdeleri kapatın, ona şarkı söyleyin ve bir kitap okuyun, ardından küçük çocuğunuzu hayaller alemine bırakın. Bu işe yaramazsa, uyanıkken günlerini biraz daha aktif hale getirmeyi düşünün. Kollarını ve bacaklarını hareket ettirme alıştırması yapması için karın üstü bol bol zaman ve yer verinBebeğinizin sevdiği aktivite ne olursa olsun, enerji yakmak ve onu daha sonra erteleyeceği sağlam bir geceye hazırlamak için harikadır. Son olarak, şekerleme yapmayın. Gündüz yeterince kestirmek, geceleri daha iyi ve daha uzun uyumasına yardımcı olur.
Yetişkin Bebek Uyku Düzeni
“Bebek gibi uyur” deyimini biliyor musun? Gerçekten istemezdin. Bebeğinizin uykusu başlangıçta sağlam görünmeyebilir. İşte çocuk ve bebek uykusunun yetişkin uykusundan farkı:
Süre
Bir gecede yaklaşık yedi ila dokuz saat uykuya ihtiyacınız var ve muhtemelen kestirmek için fazla zamanınız yok. Öte yandan bebeğiniz yeni doğarken 24 saatlik bir süre içinde yaklaşık 14 ila 17 saat uyur ve büyüdüğünde geceleri yaklaşık 10 ila 12 saat ve şekerlemeler yapar.
Uyku Kalitesi
Bebekler günün çoğunu uyuyarak geçirse de, hayal edebileceğiniz gibi derin bir uyku değildir. Aktif uyku yaşla birlikte azalır ve derin uyku artar. Bebekler huzursuz uyurlar çünkü uykularının yarısını rüya görmenin meydana geldiği bir döngü olan REM uykusunda geçirirler.
Anne karnında, 28 haftalık bebeğiniz muhtemelen zamanının neredeyse tamamını telaşlı REM uykusunda geçirdi, bu da ortalıkta dans etmesini açıklıyor! Bebeğiniz 6 aylık olana kadar, zamanının yaklaşık yarısını, seğirme ve hareket içermeyen daha derin, sessiz bir uyku olan REM olmayan uykuda geçirecektir. Karşılaştırıldığında, yetişkinler erteleme sürelerinin sadece dörtte birini REM uykusunda ve yaklaşık dörtte üçünü REM dışı uykuda geçirirler. REM nedir? REM “rapid eye movement” teriminin baş harflerinden oluşur.
Gece uyanma
Yetişkinler gece boyunca düz uyuyabilir ve genellikle uyandıklarını fark etmezken, bir bebeğin uyku döngüsü tasarım gereği daha kısadır. REM ve REM olmayan uyku arasında sık sık gidip gelmesi ve gece boyunca beslenmeye olan fiziksel ihtiyacı, gecede birkaç kez tamamen veya kısmen uyanabileceği anlamına gelir.
İyi haber şu ki, yaşlandıkça, tekrar uyumak için sakinleşme olasılığı o kadar artıyor. Yani gece uyanmaları devam ederken, farkında bile olmayabilirsiniz.
Uyurken Terleme
Yetişkinler uyku sırasında terlediğinde bir şeylerin ters gittiğini varsayarlar. Bebeklerin uyku sırasında terlemesi, genellikle derin bir uykuda olduklarının bir işaretidir.
Terleme genellikle korkulacak bir şey olmasa da, bebeğinizi uyurken aşırı giyinmediğinden ve oda sıcaklığının 68 ila 72 derece arasında olduğundan emin olun. Bebeğiniz dokunulamayacak kadar sıcaksa ve ateşi varmış gibi görünüyorsa, ateşini kontrol edin.
Yeni doğan bebeğinizin yemek yemeden ne kadar süre uyumasına izin vermelisiniz?
Yenidoğanlar istedikleri sıklıkta ve istedikleri kadar yemek yemelidir , bu nedenle , kalori ve besin ihtiyaçlarını karşılamak için çok fazla uyuyorsa yenidoğanınızı uyandırmanız gerekebilir . Sık beslenme, yeni doğan bebeğinizin büyümesi ve gelişmesi için çok önemlidir. Bebekler doğumdan hemen sonra vücut ağırlıklarının yüzde 10’unu kaybederler ve bunu hızla geri kazanmaları gerekir.
Bebeklerin sık sık emzirirken, genellikle küçük miktarlarda, her seferinde bir veya iki ons gibi küçük miktarlarda tükettiklerini unutmayın. Bebeğiniz büyüdükçe hem porsiyonlar hem de uyku süreleri artacaktır. İşte rehberlik için tipik bir program:
- Yeni doğanlar: her iki ila dört saatte bir besleyin
- 2 ay: her üç ila dört saatte bir besleyin
4 ila 6 ay arasında, bebekler genellikle kilolarını ikiye katlarlar. Bu yaştaki pek çok küçük çocuk, yemek yemeden önce geceleri altı ila sekiz saat (veya daha fazla) uyuyabilir ve ardından gün boyunca her dört ila beş saatte bir yemek yerler.
Yenidoğan bebeklerde uyku düzeni nasıl sağlanır?
Yeni doğan bebeğinizin uyku düzenini değiştirmek zordur, ancak ortamını uyumaya daha elverişli hale getirmek için yapabileceğiniz çok şey vardır; buna temiz, kuru bir bezle beslenmesini sağlamak, odasının doğru sıcaklıkta olduğunu ve aşırı giyinmediğini kontrol etmek dahildir. uyutmak ve onu ayakta tutabilecek veya uyandırabilecek dikkat dağıtıcı ışıklardan veya seslerden kaçınmak.
5 aylık olduklarında, bebeklerin yaklaşık yarısı ebeveynlerinin programına göre aşağı yukarı uyuyor olacak, diğer yarısı ise hala çok erken kalkacak, uykuyla mücadele edecek veya gecenin ortasında daha sık uyanacaktır. AAP’ye göre. Başka bir deyişle, altüst olmuş uyku düzeni bir süreliğine normunuz olabilir.
Bu arada, ihtiyacınız olan dinlenmeyi elde etmek için kendi uyku programınızı (geçici olarak) ayarlamanız gerekebilir. Bebeğiniz 3 aylıkken uyku programına , 4-6 aylıkken ise uyku eğitimini deneyebilirsiniz .
Ebeveynlik sürprizlerle doludur ve bebeğinizin uyku programı da bir istisna değildir. Ufaklığınız muhtemelen yaklaşık 8 ila 12 haftalık olana kadar düzenli bir uyku rutini oluşturmaya başlamayacaktır ve o zaman bile gelişimsel kilometre taşları, seyahat ve diğer yaygın aksaklıklar sayesinde uyku programı muhtemelen değişecektir.
Bununla birlikte, bebeğiniz büyüdükçe, uyku programı sizinkiyle aynı hizaya gelene kadar daha uzun süre uyumaya başlayacaktır. Dayan: Tekrar gece boyunca ve belki de düşündüğünden daha erken uyuyacaksın.