Evdeki bakıcım için oturma ve çalışma izni nasıl alırım?

Bakıcı arayanlar, bir çok yatılı kalabilen Türk bakıcı sorunundan dolayı evde bakıcı olarak yabancı bakıcı çalıştırmak istiyor. Evde çalıştırmak istenen bebek bakıcı veya çocuk bakıcısı yada yaşlı ile hasta bakıcısı için ev hizmetleri sektöründe çalıştırmak istenen bakıcı için çalışma bakanlığına başvuru yapılarak çalışma izni alınmalıdır. Evde yabancı bakıcı için çalışma izni yurt içi ve yurt dışından olmak üzere 2 şekilde evde yabancı bakıcı için çalışma izni başvurusu yapılarak alınır. Evdeki bakıcım için oturma izni veya çalışma izni nasıl alabilirim? diyorsanız.

Oturma ve Çalışma İzni Nedir?

Oturma izni, yabancı ülke vatandaşlarının Türkiye’ye giriş yapmasından itibaren vize süresi veya vize muafiyeti süresi bitmeden önce, daha fazla süre ülkede kalabilmek için Göç idaresi müdürlüğü e-ikamet randevu sistemi üzerinden başvuru yaparak oturma izni alır. Oturma izni ayrıca diğer adı ile ikamet izni olup bir yabancının ev hizmetleri sektöründe veya ticari işletmede yabancının çalışması yasak olan meslekler dışındaki işlerde yasal olarak çalıştırılabilmesi için çalışma izni almadan önce alması zorunlu olan izin belgesidir.  

Çalışma izni ise; ev hizmetleri sektöründe (bebek,çocuk, yaşlı yada hasta bakıcısı) veya ticari işletmede personel olarak çalıştırmak istenen işçi ve işveren anlaşarak çalışma bakanlığına başvuru yaparak almak zorunda olduğu izin türüdür.

Evde Yabancı Bakıcı Çalıştırmak İçin Kimler Başvuru Yapabilir?

Evde yabancı bakıcı çalıştırmak için oturma veya çalışma izni başvurusu (çocuk, bebek, yaşlı ve hasta bakımı) gibi ev hizmetleri sektöründe başvuru yapabilir. Yabancı bakıcı çalışma izni verilmeyecek iş ve meslekler dışında, evdeki bakıcınıza çalışma izni 0-8 yaş arası bebek ve çocuk bakımı, 65 yaş üstü yaşlı bakımı veya yatalak yada bakım desteği raporla ispat edilmiş hasta bakıcısı için verilir.

İkamet İzni Olmayan Evdeki Bakıcınız İçin Yapılması Gerekenler?

Oturma izni tezkeresi bulunmayan bir yabancı bakıcı için en önemli kriter, yabancı bakıcınız için yasallaştırma işlemleri için izleyeceğiniz yol hakkında kısaca rehber niteliğinde bir kılavuz paylaşmak isteriz: 

1.Adım Uçak Bileti Satın Alın. Öncelikle oturma izni olmayan kaçak durumda bulunan evdeki bakıcınız için size en uygun olan minimum ortamala 30 günlük bir zaman dilimi aralığına gidiş – dönüş uçak bileti satın alın.  

2.Adım Havalimanından Cezasını Ödemeden Çıkartmayın. İkamet izni bulunmayan veya diğer adı ile kaçak durumdaki evdeki yabancı bakıcınızın ceza hesaplaması ve ödemesi için yurt dışı çıkışta bulunan “vize ihlal ofisi” aracılığı ile cezasını ödeyerek çıkış yapmasını sağlayın.

3.Adım Ülkesindeki Türk Konsolosluğundan Çalışma İzni Başvurusu İçin “Ön Referans Numarası” Alın. Yabancı bakıcınız ülkesine gider gitmez yanındaki göndermiş olduğunuz çalışma izni için gerekli istenen belgeler ile ön referans numarası almak üzere ülkesindeki Türk konsolosluğuna giderek başvuru yapmalıdır. Zaman çok önemli olmasının en büyük nedenleri arasındaki konu çalışma izni değerlendirme süresi ortalama 30 gün olmasıdır.

4.Adım Çalışma İzni Başvuru Sistemine E-devlet Üzerinden Hemen Başvurun. Yabancı bakıcının almış olduğu ön referans numarası ile e devlet üzerinden ev hizmetleri sektörü seçilerek “yurt dışı çalışma izni başvurusu” butonu ile çalışma izni başvurusu yapılır. 

5.Adım Çalışma İzni Harçlarını Ödeyin. Olumlu sonuçlanan çalışma izni başvurusundan sonra harçları ödenen yabancının pasaportuna Türk konsolosluğu tarafından çalışma vizesi yapıştırılır, çalışma bakanlığı tarafından da adresinize de çalışma izni kartı gönderildikten sonra bakıcınızın Türkiye’ye giriş yapmasını sağlayabilirsiniz. 

Oturma İzinli Evdeki Bakıcımız İçin Çalışma İzni Nasıl Alırız?

Türkiye’de oturma izni diğer adı ile bilenen ikamet izni tezkeresi olan yabancı bakıcınız için çalışma izni başvurusu yapmak da almak da çok daha kolay olduğu gibi hemde az maliyetlidir. Örneğin; 2023 yılı yurt içinden çalışma izni ücretleri ve maliyetleri 3090,20 TL harç ücreti ve 356,00 TL kart ücreti ile sınırlı iken yurt dışı çalışma izni başvurusunda bu maliyetlere ek olarak + 85 $’dan başlayan konsolosluk da ödenecek vize harcı ve uçak bileti gibi maliyetler olacaktır. 

Yurtiçi Çalışma İzni Başvurusu İçin Gerekli İstenen Belgeler 

  1. Yabancının ikamet izni kartının ön ve arka fotokopisi
  2. Yabancının pasaport ön yüz fotokopisi
  3. Yabancının biyometrik 1 adet fotoğrafının dijitali
  4. Ev hizmetleri iş sözleşmesi 
  5. İşverene ait e-imza 
  6. İşverene ait kimliğin ön ve arka fotokopisi

Not: Talebiniz halinde Doruk Danışmanlık evdeki bakıcınız için en doğru şekilde çalışma izni başvuru sürecinize tamamlar. 

Yabancı’nın Çalışma İzni Harcı Nereye Yatırılır?

Çalışma izini başvurusu olumlu sonuçlanarak, onaylandıktan sonra harç ve değerli kağıt bedeli olan kart ücreti için ödeme yapılabilecek bankalar;

– T.C. Ziraat Bankası

– T. Vakıflar Bankası

– T. Halk Bankası

Ödemeler bankalarda bulunan Maliye Bakanlığına ait aşağıdaki hesap numaralarına yatırılacaktır. Bu kapsamda; 

– Çalışma izni harç tutarı 9130 kodlu hesaba, 

– Değerli Kâğıt Bedeli ise 9267 kodlu hesaba ayrı ayrı makbuzlarla (Şahsın yabancı kimlik numarası beyan edilerek) yatırılacaktır.

 Yabancıya ait. Yabancı Kimlik Numarasının belirtilmemesi halinde bankalarca tahsilat yapılamayacaktır. Harç tutarları yatırılırken Bankaya harç tutarı dışında herhangi bir havale veya benzeri masraf ödenmeyecektir.

Belirtilen bankaların şubeleri haricinde başka bir bankaya, vergi dairelerine veya internet üzerinden yapılan ödemeler geçerli kabul edilmeyecektir. Yapılan ödemeye ilişkin Harç makbuzu Bakanlığımıza ibraz edilmeyecektir.

2023 Yılı Çalışma İzni Harcı ve Değerli Kağıt Bedeli (Kart Ücreti) Ne Kadardır?

2023 ÇALIŞMA İZNİ HARÇ TUTARLARISÜRETOPLAM
Süreli Çalışma İzin Belgesi  1 YIL3.090,20 TL
Süreli Çalışma İzin Belgesi 2 Yıllık Süre Uzatımı  2 YIL6.180,40 TL
Süresiz Çalışma İzin Belgesi  Süresiz30.914,50 TL
2023 YılıDeğerli Kağıt Bedeli (Kart Ücreti) 356,00 TL

Yabancı Bakıcı Çalışma İzni Başvurusu Kaç Gün İçinde Sonuçlanır?

Uluslararası İşgücü Kanunu Uygulama Yönetmeliği, göre uygun yapılan çalışma izni başvuruları, belgelerin tam ve eksiksiz olması hususunda Çalışma Bakanlığı tarafından en geç otuz gün (30) içinde sonuçlandırılır. Çalışma izni başvurusu reddedilen yabancı personel için, bir sene boyunca aynı işveren yeniden başvuru yapamaz. 

Bakıcı Çalışma İzni Başvurusu Nasıl Uzatılır?

Çalışma izin başvurusu ilk başvuruda olduğu gibi e-devlet sistemindeki çalışma izni otomasyonundaki “uzatma başvurusu” seçeneği ile gerekli istenen belgelerin sistemi girilmesinden sonra bakanlığın değerlendirmesi sonucunun olumlu olması halinde uzatılır.