Ağlayan bebek nasıl sakinleştirilir?

Ağlayan bebek nasıl sakinleştirilir, sorusunun cevabı için önemli ipuçları ile ağlamaktan koliğe ve gaza kadar, bebek gözyaşları hakkında bilmeniz gerekenleri, ağlama krizine girmiş bir bebeği yatıştırmaya yardımcı olabilecek rehber niteliğindeki teknikleri bu yazımızda bulabilirsiniz. 

Ağlama krizine giren bebek nasıl sakinleştirilir?

Besleme ve altını değiştirme görevlerinden sonra, telaşlı bebeğinizi yatıştırmak, gününüzün (ve gecenin çoğunu!) büyük bölümünü alıyormuş gibi görünebilir. Ağlamak ve bebekler el ele gider, çünkü yaygara koparmak yeni doğan bebeğinizin bildiği tek iletişim becerisidir. Yine de bir bebeğin ağlaması, özellikle de en başta neden bu kadar üzgün olduğunu anlayamadığınız durumlarda, çabucak bastırabilir. 

Ağlamak yeni doğan bebekler için normal olsa da, ilk kez anne veya baba olan kişiler için, “normal” olmayacaktır. Ağlayan bir bebeği nasıl sakinleştireceğinizi öğrenmenin ilk adımı, göreve mümkün olduğunca sakin bir şekilde yaklaşmaktır, çünkü heyecanlanmak anne ve bebek için de stres artırıcıdır.

Yeni doğan bebeğinizin sakinleşmesine yardımcı olmak için, çocukların ağlamasının en yaygın nedenlerinden bazılarına ve sonunda her ikinizin de rahatlayabilmesi için rehber olabilecek tekniklere gelin bir göz atın.

Bebeğim neden ağlıyor?

Ebeveynlerin zamanın başlangıcından beri sorduğu asırlık soru: Neden gözyaşları, neden ağlıyor? Bebeğinizin neden ağladığını belirlemenize yardımcı olması için, bunun arkasında ne olabileceğine dair maddelere bakınız:

  1. Açlık: Yenidoğan bebekler, birkaç saatte bir veya 24 saatlik bir süre içinde sekiz ila 12 kez emer veya biberon alır. Bebeğiniz ağlıyorsa, büyük ihtimalle tekrar yemeye hazırdır. Dudak şapırdatma, ellerini ağzına götürme ve gözyaşları başlamadan önce bebeği beslemek için kollarını sıvazlama gibi açlık belirtilerini ağlamadan önce takip edin.
  2. Gaz: Çok fazla sıvı tüketmesi, bebeğinizin karnındaki havayı hapsederek onu rahatsız ve huysuz yapabilir. Düzeltme:  Her beslenmeden sonra gazını çıkarmak için sırtına hafifçe vurarak, sıvazlayarak bebeğinizin gazını çıkarın.
  3. Islak veya kirli bebek bez: Kimse ıslak veya kakalı kıyafetle oturmak istemez! Bebekler günde altı veya daha fazla bebek bezi kirletir, bu nedenle küçük poposunu sık sık kontrol edin.
  4. Tükenmişlik: Birinci günden üçüncü aya kadar, yenidoğanlar tam bir günde yaklaşık 14 ila 17 saat, iki ila dört saatlik aralıklarla uyurlar. Uyuması gerektiğini düşünüyorsanız, gözbebeğinizi dinlenmesi için uyutun.
  5. Kolik: Aşırı ağlama ile bebeğiniz kolik olabilir – çocuğunuzun ağlamasının kriz boyunta aşırı olduğunu düşünüyorsanız, çocuk doktorunuza sorun.
  6. Can sıkıntısı: Evet, bebekler oturup aynı yere bakmaktan sıkılırlar. Can sıkıntısını gidermek için, onu bir ön taşıyıcıya koyun, bir  planörde veya sallanan sandalyede sallayın, pencerenin yanında durun, yürüyüşe çıkın veya sadece odadan odaya dolaşın.
  7. Ezilmişlik hissi. İnsanlardan ve gürültüden uzakta, sessizce kucaklaşmak için bebeğinizle birlikte geri çekilin. Emzik emmek de sakinleştirir veya kendini güvende ve rahat hissetmesini sağlayın. Kundaktan çıkarın.
  8. Sıcak ya da soğuk. Evinizdeki hava durumu bebeğinizi giydirirken işe yarar, ancak çok azı veya çok fazlası onu rahatsız edebilir ve gözyaşları içinde bırakabilir. Bu durumda kıyafetlerine ekleyip çıkarmamanız gerektiğini görmek için kıyafetindeki ıslaklığa bakın.
  9. Hasta. Son olarak, ağlamak bazen bebeğinizin iyi olmadığının bir göstergesidir, bu nedenle çocuk doktoruna danışın. Ateşi olduğundan şüpheleniyorsanız, vücut sıcaklığını kontrol edin.

Bebeğimin huysuzluğunun normal olup olmadığını nasıl anlarım?

Bir bebek için ağlamak tamamen normaldir. Aslında, bebeğinizin hayatının ilk altı haftasında günde iki veya üç saat huzursuzluk duymayı bekleyebilirsiniz. Ağlamanın sadece bebek olmanın bir parçası olduğunu öğrendikten sonraki adım, duyduğunuz ağlamaların sıradan ipuçları (açlık, yorgunluk, kirli bez) olup olmadığını anlamaktır ve bu biraz pratik gerektirir. 

Her bir ağlama türünün neye benzediğini anladığınızda, duyduğunuz telaşın muhtemelen normal olduğunu anlayacaksınız. Bununla birlikte, daha yoğun ağlama veya çığlık, kolik olabilecek olağandışı bir ağlama düzeyini gösterebilir.

Çocuğunuz aşırı derecede ağlıyorsa, bunu çocuk doktorunuzla görüşün. Tıbbi bir neden olmadığından emin olmak için değerlendirilmesi gerekebilir. Çocuk doktoru kolikten şüpheleniyorsa, yardım etmek için neler yapabileceğinizi önerebilirler.

Sesi zayıf çıkan veya hafif bir sızlanma gibi hissedilen ağlama, bebeğinizin hasta olduğu ve yüksek sesle ağlamak için gereken gücü toplayamadığı anlamına gelebilir. Çocuk doktorunu arayın, böylece bebeğinizin semptomlarını tanımlayabilir ve sahip olabileceği herhangi bir hastalığı en iyi nasıl tedavi edeceğinizi öğrenebilirsiniz. Çocuk doktoru, çocuğunuzu kontrol için getirmenizi söyleyebilir.

Kolik ve “normal ağlama”

Üçler kuralı, bebeğinizin kolikten muzdarip olup olmadığını belirlemenin iyi bir yoludur. Üç hafta boyunca haftada üç günden fazla ve günde üç saatten fazla ağlayan bebeklerde, beş bebekten birinde görülen kolik görülebilir. Ağlamasının aşırı kabul edilip edilmediğinden emin değilseniz, çocuğunuzun çocuk doktoruna sorun.

Koliğin başka bir belirtisi, daha çok çığlık atmaya benzeyen ve genellikle öğleden sonra veya akşam saatlerinde saatlerce ortaya çıkan ağlamadır.

“Normal ağlamanın” kesin bir tanımı olmasa da, genellikle anladığınız ve hızla bastırabileceğiniz türden gözyaşlarıdır. Örneğin, emme veya dudak şapırdatma sesleriyle birlikte ritmik, alçak perdeli bir ağlama açlığı gösterebilirken, giderek artan bir sızlanma, sürekli ağlama, bebeğinizin yorgun veya rahatsız olduğu anlamına gelebilir.

Ağlama krizine giren bir bebek nasıl sakinleştirilir?

Bebeğinizin ağlayabileceği bariz nedenleri (boş karın, ıslak bebek bezi, aşırı şekerleme) eledikten ve çocuk doktorunuz onun hasta olduğunu düşünmedikten sonra, gözyaşlarını temizlemeye yardımcı olacak ve ikinizin de iyi hissetmesini sağlayacak bu kanıtlanmış teknikleri deneyin. daha iyi.

  1. Kundak teklif edin Bir bebek kundak bezi ile sarıldıktan sonra, bohçanız bebeğinize güvende olduğunu hissetmesini sağlar. Uzmanlar, kundaklamanın bebekleri rahatlattığını çünkü rahat, rahim benzeri bir his yarattığını düşünüyor. Birçok ebeveyn, kundaklamanın bebeklerin daha hızlı sakinleşmesine ve daha uzun uyumasına yardımcı olduğunu düşünüyor.
  2. Emmeyi teklif edin. Bebekler genellikle, karınlarını doldurmayan ancak sinirlerini yatıştıran, besleyici olmayan emme ile kendilerini yatıştırırlar. Bebeğiniz ağlıyorsa, başparmağını, yumruğunu veya parmağını bulmasına yardım edin veya kendi parmaklarınızdan birini teklif edin. Bir emzik de işe yarar, ancak emzirmeden önce emziğin iyice yerleşmesini beklemeyi düşünün.
  3. Ön taşıyıcı veya askı deneyin. Bebeğinizi ön taşıyıcı ile etraftı dolaştırmak onu sakinleştirmenin harika bir yoludur. Bebekler, yakınlık hissinin ve adımlarınızın ritminin tadını çıkarır. Elleriniz çoklu görev için boşta kaldığından, bir taşıyıcı da uygundur. Bebeğinizin ekstra baş desteğine ihtiyaç duyduğu ilk üç ay boyunca bir ön çanta taşıyıcısında veya bir askıda vücudunuza bakmasını sağlayın. Ayrıca, hareket halindeyken emzirmek için özellikle yararlı olan ve bebeğiniz büyüdüğünde yandan veya sırttan tutuşa dönüşebilen bir askı da kullanabilirsiniz.
  4. Salla, sallan veya tay tayla. Sallanan sandalyede veya planörde otururken bebeğinizi tutun veya onu motorlu bir bebek salıncağına veya titreşimli zıplayan koltuğa yerleştirin. Bu cihazlar için yaş ve ağırlık kısıtlamalarıyla ilgili olarak üreticinin güvenlik talimatlarına uyduğunuzdan emin olun.
  5. Gürültü yapın. Bazı bebekler, onlara rahmi hatırlatabilecek ritmik ıslık sesleriyle sakinleşir. Denenecek olanlar: elektrikli süpürge, saç kurutma makinesi veya vantilatör. Ayrıca  bir beyaz gürültü makinesine yatırım yapabilir veya bebeğinizi “Şşşşşşşşşşşşşş” sesleriyle susturmayı deneyebilirsiniz.
  6. Bir şarkı söyle. Bebeğinizin, kumanda ile mi yoksa mikrofonla mı şarkı söylediğiniz hakkında hiçbir fikri yoktur. Bildiği şey, ona şarkı ve sevgi yağdırdığınız. Bir dahaki sefere huysuzlandığında, klasik bir ninni, sevimsiz bir 80’ler şarkısı ya da hangi melodiyi seviyorsan ona söyle.
  7. Islanmak. Bebeğiniz banyo sırasında yumuşama eğilimindeyse, küveti ılık suyla doldurun ve bunu sakinleştirici rutininin düzenli bir parçası haline getirin.
  8. Masaj yap. Bebeğinize masaj yapmak ikiniz için de rahatlatıcı bir ritüel olabilir ve bebeğinizin ağlamasını sakinleştirmenin harika bir yoludur. Losyon veya özel bebek masaj yağlarını deneyebilirsiniz, ancak ikisi de gerekli değildir. Sert ama gıdıklamayan nazik bir dokunuş kullanın. (Bazı küçükler masajı bunaltıcı bulabileceğinden, bebeğinizin verdiği ipuçlarına açık olun.)
  9. “Kolik taşımayı” deneyin. Bazen bebeğiniz teselli edilemez bir şekilde ağlarken, ihtiyacı olan şey karnına biraz baskı uygulamaktır – veya “kolik taşıma” olarak bilinen şey – gazı ve koliği rahatlatmaya yardımcı olur: Bebeğinizi karnının üstüne yatırın, başını göğsünüze yaslayın. Elinizi ve diğer elinizi kullanarak onu stabilize edin ve sırtını ovun veya sırtüstü yatırın ve dizlerini 10 saniye boyunca karnına kadar hafifçe “bisiklet kullandırın”, sonra bırakın ve tekrarlayın. 
  10. Dışarı çık. Sakinleşmek için ihtiyacı olan tek şey hareket olabilir, ayrıca yer değişikliği hem huysuz bebekler hem de perişan ebeveynleri için harikalar yaratabilir. Işık, hava ve sıcaklık, ayrıca yeni manzaralar, sesler ve kokular herkesin ruh halini iyileştirecek.
  11. Eğlenceli ol Küçük bebekler bile sıkılabilir ve sıkılırsa bu onların huysuzlaşmasına neden olabilir. Ufaklığınızı eğlendirmek için, aptalca sesler ve animasyonlu ifadelerle dolu hareketlerinizi anlatmayı deneyin. Ayrıca onunla yerde oynayabilir ve oyuncaklarının nasıl takırdadığını ve döndüğünü gösterebilir, kafiyeli bir tahta kitap okuyabilir veya bazı melodileri açıp dans edebilirsiniz.

Bebeğinizin ağlamasından rahatsız hissediyorsanız ne yapmalısınız?

Özellikle gece yarısı beslenmeleri nedeniyle çok az uykuyla çalışıyorsanız, hiç kimse sonsuz gözyaşlarına dayanamaz. Ağlayarak hüsrana uğramak normaldir, bu nedenle bebeği eşinize, çocuk bakıcısı, bebek bakıcısı, bebek hemşiresi, annenize veya arkadaşınıza vererek ve sonra kendinize zaman ayırarak yükünüzü hafifletin. 

Ve ne kadar hüsrana uğramış olursanız olun, bebeğinizi asla ama asla sallamayın. Hayal kırıklığı içinde yapılanlar gibi şiddetli sallama, kısa süreli de olsa, genellikle sarsılmış bebek sendromu (SBS) olarak bilinen kötü niyetli kafa travmasına (AHT) neden olabilir. Her yaştaki çocuklarda şiddetli sarsıntı, ciddi beyin hasarına veya ölüme neden olabilir, ancak bebekler ve küçük çocuklar özellikle hassastır.

Bir kırılma noktasında olduğunuzu hissederseniz, bebeğinizi beşiğine koyun (orada tamamen güvendedir) ve sakinleşene kadar başka bir odada sessizce dinlenin. Amerikan Pediatri Akademisi’ne (AAP) göre yardımcı olabilecek diğer stratejiler arasında nefes almak ve 10’a kadar saymak, duygusal destek için bir arkadaşınızı aramak veya sakinleştirici müzik dinlemek yer alır.

Kendinizi bunalmış hissediyorsanız ve duygularınız hakkında bir profesyonelle konuşmanız gerektiğini düşünüyorsanız, hemen bir kriz yardım hattını, akıl sağlığı kuruluşunu veya sağlık uzmanınızı arayın.

Bebeğinizin ağlaması hakkında doktoru ne zaman aramalısınız?

Rehberdeki her tekniği denediyseniz ve tüm gözyaşlarına neyin sebep olduğunu bulamıyorsanız, bebeğinizin çocuk doktorunu aramanızda bir sakınca yoktur. Bazen bir profesyonelden tüm doğru şeyleri yaptığınızı ve sadece biraz daha orada kalmanız gerektiğini duymak yardımcı olur.