Yeni doğmuş bebek ne zaman yıkanır? diyorsanız. Sorunuza cevabı olarak şunu söyleyebiliriz, bebeğinizi ilk kez yıkarken öncelikle biraz zor lanabilirsiniz, fakat sabırlı ve endişelenme duygunuzu üstünüzden attığınızda kısa sürede tam bir profesyonel olacaksınız. İşte yeni doğan bebeğinizin ilk banyosu ne zaman ve yeni doğmuş bebek nasıl yıkanır? sorunuza bu yazımız size tam bir kılavuz olacaktır:
Yeni doğan bebek ne zaman yıkanır?
Yeni doğmuş bir bebeğin dış ortama tamamen uyum sağlayıp anne sütü ile beslenmeye başlamasından itibaren yeni doğan bebeğin ilk banyosu bebek hemşiresi yada tecrübeli ebeveyn desteği ile yaptırılması tavsiye olunur. “ilk banyosu” için en uygun zaman dilimi ilk 12 saat ila 24.cü saatler arası tavsiye olup bir zorunluluk değildir.
Yeni doğan bebeğinizin ilk banyosu unutulmaz ve heyecan veren bir dönüm noktasıdır, ancak ıslakken kaygan olan küçük bir bedeni suda tutmak biraz sinir sizi zorlayabilir. Yine de, sakin ve sabırlı olun, yeni doğan bebeğinize ilk banyoyu yapmak aslında bir zevktir – ve ilk günlerde ve haftalarda, yeni doğmuş bebeğinizi gerçekten çok fazla suya yaklaştırmazsınız. Bu heyecan veren ve zor olan anı “ilk banyo” videosu olarak mutlaka kayıt altına almalısınız.
Bazı yenidoğan ilk banyosu hakkında ipuçları, bebeğinizi ne sıklıkta yıkamalısınız ve onu köpüklediğinizde ikinizin de elde edeceği faydalar için okumaya devam edin.
Yeni doğmuş bebeğin ilk banyosunu ne zaman yapılmalı ve yeni doğan bebeğinizi ne zaman yıkamalısınız?
Yeni doğan bebeğinizi yıkamak için en iyi zamanın ne olduğunu ve bebeğin ilk banyosunun ne zaman olması gerektiğini merak mı ediyorsunuz? Bu ilk banyo zamanlaması, vaktinizin bol ve banyodan aceleyle geçme dürtüsüne kapılmayacağınız bir an seçtiğiniz sürece tamamen size kalmıştır. Büyük olasılıkla doğumdan sonraki bir hafta içinde bebeğin ilk banyosunu yaptırmalısınız. Yeni doğan bebeğinizi besledikten hemen sonra (en iyisi önce yemeğinizin biraz dinlenmesine izin vermelisiniz) veya aşırı yorulduğunda yıkamaktan kaçının.
Bebekler sabahları daha uyanık olma eğilimindedir, bu bazılarına çekici gelir, ancak diğerleri onu iyi geceler aktivitelerinin bir parçası olarak akşamın erken saatlerinde tercih edebilir. Sakinleşme zamanı geldiğinde, banyo zamanını, son bir biberon veya emzirme seansı, bir kitap ve küçük bir şarkı da içeren rahatlatıcı bir yatma vakti rutininin bir parçası yapmanızı tavsiye ederiz.
Bununla birlikte, yeni doğan bebekler çok fazla yıkanmaya ihtiyaç duymaz! (en fazla haftada iki veya üç kez idealdir) ve ilk başta, göbek kordonu düşene kadar ona hızlı bir sünger banyosu yaptırmanızı öneririz. Genellikle yeni doğan bebeğin ilk banyosu doğumdan hemen yaklaşık ilk 12 saat ila 24.cü saatler arası veya ilk hafta içinde yaptırılır.
Yeni doğan bebeğimi ne sıklıkla yıkamalıyım?
Bir bebek yere inip kirlenmeye başlayana kadar günlük banyoya ihtiyacı yoktur (bebekler çok fazla hareket edemezler ve bu yüzden çok fazla kirlenmezler). Bebeğinizin sadece haftada iki veya üç kez banyo yapması yani yıkamanız yeterlidir. Aslında çok fazla banyo yapmak bebeğinizin hassas cildini kurutabilir. Yeni doğan bebekler göbek bağları (kordonu) kuruyup düşene kadar sadece sünger banyosu yaptırmalıdır.
Bebeğinizin göbek kordonu hala sağlamsa veya sünnetli bir yenidoğanın penisi iyileşmediyse, küvet banyolarından tamamen kaçının ve temizlik için sadece ellerinizi veya bebek bezini kullanın. Bebeğiniz denemeye hazır olduğunda, düz bir yüzey bulun – banyo veya mutfak tezgahı, yatak, hatta yer veya alışana kadar süngerle hafif bir şekilde kısa sürede yıkamaya devam edin.
Sünger banyosundan mezun olmaya hazır olduğunuzda, eğlenceyi bebek küvetine ve nihayetinde bebeğiniz kendi başına oturabildiğinde ve bebek küvetinden büyüdüğünde büyük küvete taşıyın. Bir bebeğin banyoda su sıçrattığını, o tombul kıvrımları ve gamzeleri sabunlu köpüklerle süslediğini görmekten daha sevimli bir şey yoktur, ama her zaman güvenliği aklınızda bulundurun. Bebeğinizi banyo suyunda bir saniye bile olsa asla yalnız bırakmayın.
İdeal bir bebek banyosu için suyun sıcaklığı ne kadar olmalıdır?
Bebeğinizin banyo suyu, sıcaklık kontrolü için bileğinizi veya dirseğinizi içine daldırdığınızda asla sıcak olmamalı, rahat bir şekilde ılık olmalıdır. Amerikan Pediatri Akademisi (AAP), bebeğinizin haşlanmasını önlemek için musluktaki en yüksek sıcaklığın 120 Fahrenheit’ten fazla olmamasını önerir. Örneğin; 120℉= 48.88889 = 49℃’dir.
Yenidoğan bebekler nasıl yıkanır?
Yeni doğan bebeğinize banyo yaptırmak için bir yer ve zaman seçtikten sonra, tüm süreci biraz daha kolay ve güvenli hale getirecek bu ipuçları listesini okuyun:
- Bir rutin oluşturun. Bebeğinizin banyo zamanı rutini, özellikle akşamları yaparsanız (“Annem veya Babam beni yıkıyor – bu, neredeyse yatma vaktim geldi”), algısı ile vücut saatinin ayarlanmasına yardımcı olacaktır. Banyo bittikten sonra ışıkları kısarak, gürültüyü ve aktiviteyi düşük tutarak uyku zamanı mesajınızı güçlendirin. Elbette, günün başka saatlerde sizin ve bebeğiniz için daha iyi makul olabilir.
- Ruh halinizi kontrol et . Bununla birlikte, bebeğiniz açsa, huysuzsa veya midesi bozuksa banyoyu ertelemelisiniz.
- Malzemelerinizi hazırlayın. Bebeğinizi asla banyoda bırakamayacağınız için her şey elinizin altında olsun (ve yedekte ıslak, çıplak bir bebek varken ihtiyacınız olanı aramak hiç eğlenceli değil). Temel malzemeler arasında bebek sabunu ve şampuanı, pamuklu lifler, pamuk topları, bir veya iki peluş havlu ve plastik bir leğen bulunur. Banyodan sonra yeni bir bebek bezi, temiz giysiler ve bebek bezi merhemi veya kremi de isteyebilirsiniz.
- Bu heyecan verici anı video ile kayda alın. Bu ıslak ve zorlu ilk anları hatırlamak istemez misiniz? Eşinizin, annenizin, kayınvalidenizin, bir bayan arkadaşınızın veya bir akrabanızın, özellikle de bebeğin ilk banyosuysa, kamerayla hazır olmasını sağlayın.
- Banyo yerini sıcak tut. Bebekler vücut ısısını çok çabuk kaybederler – özellikle çıplak olduklarında – bu nedenle banyo odasının yeterince sıcak olduğundan emin olun ve oda sıcaklığının yaklaşık 75 ila 80 derece olmasını hedefleyin. (Gerekirse banyo, duş buharıyla hızlıca ısıtılabilir.) Bebeğinizin üşümemesi için karnı gibi açıkta kalan bölgelerine ılık bir bez koyabilirsiniz. Bebek küveti veya lavabo kullanıyor olun, önce vücudunun altını yaklaşık 2 inç su ile kaplayacak kadar suyla doldurun. Su akmaya devam ederken asla bir bebeği küvete koymayın. Su sıcaklığı ılık olmalıdır (sıcak değil), bu nedenle dirseğinizle veya bileğinizin iç kısmıyla test edin, çünkü bu alanlar parmak uçlarınızdan daha hassastır. Çocuğunuzu yakmamak için önce soğuk suyu açın ve en son kapatın.
- Hazır olun. Bebeğinizi yavaşça küvetin içine bırakın, önce ayakları, bir kolunuzu başının altında güvenli bir şekilde tutun (elinizi sizden en uzakta koltuk altını kavramak için kullanın) ve diğerini poposunu destekleyin. Bir balık kadar kaygan olabilir, ama yakında ona nasıl tutunacağını öğreteceksin. İçeri girdikten sonra, suda çok uzun süre oturmasına izin vermeyin – bebeğin cildini tahriş edebilir, ayrıca üşüyebilir.
- Azar azar sabunlayın. Evet, yeni doğmuş bir sünger banyosu için sabun kullanıyorsunuz, ancak yumuşak bir sabun seçin ve banyo yaparken ellerine ve bebek bezi bölgesine odaklanın. Gerçekten kirli olmadığı sürece, çoğu gün vücudunun geri kalanında su kullanabilirsiniz.
- Önce yüze odaklanın. Bir bez veya pamuğun bir köşesini ılık suya batırın ve bir gözü iç köşeden dışa doğru hafifçe silin ve ardından diğer göz için farklı bir köşe veya temiz bir pamuk top kullanın. El bezini tamamen ıslatın ve yüzünü yıkayın (burada biraz sabun iyidir), özellikle süt ve salyanın birikebileceği ağız çevresi ve çene altı ile kulaklarının içi ve arkası. (Bebeğinizin kulaklarının içini temizlemek için asla pamuklu çubuk kullanmayın.)
- Bebeğinizin vücudunu yıkayın. Bezi ılık suya batırın ve küçük çocuğunuzun boynunu ve gövdesini yıkayın. Hala bir güdük varsa, göbek kordonunun etrafında dikkatli bir şekilde manevra yapın; etrafındaki herhangi bir kabuklanmayı nazikçe silmek sorun değil. Ardından, kollarının altını ve parmaklarının arasını temizleyin. Bu küçük kırışıklıklara ve cilt kıvrımlarına girdiğinizden emin olun.
- Özel bölümlerde hassas olun. Bebeğinizin cinsel organlarını temizlemek için yumuşak, temiz bir bez, hafif sabun ve ılık su kullanın. Bir kızın var mı? Bölgeyi önden arkaya doğru yıkayın ve cilt kıvrımları arasını nazikçe silmeyi unutmayın. Sünnet olmuş bir erkek bebeğiniz varsa , penisini silerek temizleyin; erkek bebeğiniz sünnetsiz ise sünnet derisini geri çekmeye gerek yok.
- Göz yakmayan bir bebek şampuanı kullanın. Su ve az miktarda şampuan kullanarak bebeğinizin saç derisini köpürtün. Tabii saçı varsa, yok ise başını bir bezle silin. Başın üstündeki fontanellerin (yumuşak noktalar) üzerindeki alan da dahil olmak üzere parmak uçlarınızla masaj yapın. Endişelenme, sadece nazik ol.
- Zorlama. Bebeğiniz küvette yıkanmaktan kesinlikle nefret ediyorsa, birkaç gün sünger banyolarına geri dönün, sonra tekrar deneyin. Eninde sonunda banyo yapmaya alışacaktır.
- Güvende tut. Bir bebeği asla küvetin içinde veya yakınında yalnız bırakmayın ve her zaman en az bir elinizi vücudunda tutun. Bir şey unuttuysanız, onu almak için bebeğinizi yanınıza almanız veya eksik olan her şeyi eşinizden, bebek bakıcısı, bebek hemşiresi veya aile üyenizden istemeniz gerekir.
Yenidoğan bebek banyodan sonra nasıl kurutulur?
Durulama, kurutma ve losyon kullanma hakkında biraz da dahil olmak üzere bebeğinizin banyosunu nasıl tamamlayacağınız aşağıda açıklanmıştır:
- İyice durulayın. Son durulama için temiz, ılık su kullanın, bebeğinizi başının arkası bir elinize yaslı, vücudu kolunuza sarılı ve başı lavabonun üzerinde olacak şekilde tutun. Bardağı suyla doldurun ve yavaşça bebeğinizin kafasına ve ardından vücut bölgelerine dökün.
- Yavaşça kurulayın. Ardından, bebeğinizin cildini yumuşak kuru bir havluyla hafifçe bırakın (ovmayın). Poposunu ve deri kıvrımlarının “boğumları” olduğu diğer bölgeleri iyice kuruladığınızdan emin olun. Tombul bebeklerde bunlardan çok var!
- Bebek losyonunu sakince sürün. Bu güzel ve ultra hassas cilt, losyonlar, yağlar veya kremler gibi fazla bir şeye ihtiyaç duymaz, ancak bebekler için güvenli küçük bir losyon sorun olmaz. Ancak bebeğin solunum yollarını tahriş edebilecek bebek pudralarından kaçının. (ör. bebeğinizin cildi kuru veya egzamaya meyilliyse), hipoalerjenik bir losyonu avuçlarınızın içinde ısıttıktan sonra cildine masaj yapın.
- Bebek bezi ve elbise. Yeni bir bebek bezi giyin ve bebeğinize temiz giysiler giydirin. Sünger banyosundan sonra biraz yatıştırılmaya ihtiyacı olursa, onu bir battaniyeye sarın ve ardından temiz, hoş kokulu bebeğinizle kucaklaşmak için yerleşin.
Yeni doğmuş bir bebeği yıkamak neden önemlidir?
Banyo zamanının faydaları, temel bir temizliğin çok ötesine geçer! İşte banyoların bebekler için faydası ve nedenleri:
Bağlanmayı artırırlar. Banyo zamanı hızla günün öne çıkan anlarından biri haline gelir çünkü her şey birlikte geçirilen zamandır. Bebeğinizle ilgilenmek, onu önemsediğinizi anlamasını sağlar, bu yüzden gözlerine bakın, o nefis bebek karnını öpün, o küçük ayak parmaklarını sayın ve yıkanırken saçma sapan şarkılar söyleyin. Nazik dokunuşunuzu hissetmek ve sesinizi duymak, küçüğünüzün ne kadar sevildiğini anlamasını sağlayacaktır.
Çok fazla öğrenme var. Evet, küvette öğrenecek çok şey var. Ufaklığınızın karnına hafifçe su damlatarak duyularını gıdıklayın veya suyu nasıl tekmeleyeceğinizi ve bir sıçrama yaratacağınızı göstererek sebep-sonuç ilişkisini öğretin. Ve yıkanırken bir oyun oynamayı unutma – banyo yaparken onun küçük vücut kısımlarını adlandırın – ve bir küvet dolusu kelime öğreniyor olacak!
Rahatlatıcı olabilirler. Muhtemelen bunu kendi banyo deneyiminizden zaten biliyorsunuzdur, ancak hiçbir şey uzun bir günün ardından küvete girmekten daha sakinleştirici ve rahatlatıcı olamaz. Daha sonra bebek masajında elinizi deneyerek rahatlamayı daha da artırın . Küçüklerin çoğu buna bayılsa da, eğer bebeğiniz direnirse (telaşlanır veya başını çevirir), endişelenmeyin, onun yerine sadece sarılın.
Uykuya neden olabilirler. Bebeğinize banyo yaptırmayı sevmeniz için daha da fazla sebep var, özellikle de bunu onun yatma vakti rutinine eklerseniz. Sıcak su, sıcak oda ve güvende, emniyette ve sevilen olmanın verdiği sıcak duygu, sihir yapar ve bebeğinizi uyku moduna sokar.
Banyo zamanı, bebekler ve yeni ebeveynleri için eğlenceli bir zamandır! Sizinki pek heyecanlı görünmüyorsa, etkinliği kısa ve tatlı yapın. Çok geçmeden musluğu açtığınızda bebeğiniz keyifle ciyaklayacaktır.