Bebek bakıcısı’nın görevleri ve fiyatları

Bebek bakıcısı; yenidoğan yada belirli bir yaşa gelmiş bebeğine çocuk bakıcı tutmak ve seçmek anne yada baba için ayrı bir zor karar sürecidir. Her anneye olduğu kadar babalara da bebek bakıcılarının desteği ve faydaları küçümsenemeyecek kadar önemlidir. Bebek bakıcı bulma veya seçmeye başlamadan bebeğinizin bakıcısı ile nasıl yetişmesini istediğinize karar vermelisiniz. Ebeveynler bakıcı arama ve bul fikrini uygulamaya geçirmeden önce kendi çoçuğunun bakımı yada nasıl yetiştirilmesi istediğinin yöntemini belirlemeli aynı anda bir bakıcıdan neler beklediğini, bebek bakıcısının görevleri ve sorumluluklarını maddeler halinde listelemelidir. Peki bebek bakıcıları ne iş yapar? Bebek bakıcısının görevleri nelerdir? diyecek olursak bakıcı arayan babalar tarafından bu sıkça sorulan soru ve cevapları birlikte maddeler halinde bu yazımızda listeleyelim. 

Bebek Bakıcısı Ne İş Yapar?

Bebek bakıcısı bebeğin kaliteli gelişimi ve sağlıklı büyümesi için gerekli koşulları ebeveynleri ile beraber sağlayan profesyonel bebek bakıcılığı hizmeti veren kişilerdir. Bebeğin beslenmesi  (gerek annenin emzirmesi gerek ise ek gıdalar ile beslenmesi), gündüz ve gece uyku düzeni oluşturulması, fiziksel bakımının yapılması (banyo – diş fırçalama – vücut bakımı vb.), yaşam alanı ile kıyafetleriniz temizliği, hijyeni ve ütülenmesi, eğitimine destek olabilecek tüm eğitici, öğretici ve sosyalleşmesi için gerekli aktivitelere katılmasını sağlamakla görevli kişidir.

Bebek Bakıcısı Görevleri ve Sorumlulukları

Bebek bakıcıları, belirli disiplin ve kurallar içerisinde çalışmakla yükümlü olup bebek bakıcısı olarak çalıştırmak istediğiniz filipinli dadının görevini ve sorumluluklarını önceden belirlemenizi öneririz. Bir dadı yada filipinli bakıcının görevi ve sorumluluklarını maddeler halinde belirlemeniz, sizlere deneyimli aynı zamanda güvenilir bakıcı bulmanın yanı sıra seçerek çalıştırmanıza avantaj olacak anahtar niteliğinde bir ipucudur. Bebek bakıcısının görevleri ve sorumlulukları her ne kadar belli başlı olsa da bebeğin yaş grubuna göre bazı kriterler değişkenlik gösterir. 

1.Bebeğin Sağlıklı Beslenmesi

Bebek bakıcısı, bebeğin mama yada ek gıdalar ile sabah, öğlen ve akşam olmak üzere beslenmesi konusunda  anne ve babanın talimatlarına birebir uymalıdır. Bebeğe ebeveynin yasak olarak belirlediği veya alerjisi bulunan gıdalar kesinlikle yedirilemez. Bir sefer bir şey olmaz diyerek verilecek herhangi bir gıda, bebeğin alerjisinden kaynaklı çok büyük sağlık sorunlar ile karşı karşıya bırakabilir, hatta ölümle bile sonuçlanabilir.

2.Bebeğin Uyutulması 

Bir bebek için hayati önem taşıyan maddelerden biri ise uyku düzeni olduğunu söyleyebiliriz. Bebeğin uyku düzeni bebeğin büyüme evresinde gelişimini ciddi anlamda etkileyen kriter olduğu bilinmektedir. Bebek bakıcısından, anneler bebeğin doktorundan aldığı tavsiye yada kendisinin belirlediği saat aralığı kadar uyutulmasını ister. Örneğin;

Bebeklerin Sağlıklı Uyku Süreleri Nedir?
  • Yenidoğan bebekler, günde toplam yaklaşık 11-18 saat uyurlar. 3 veya 4 kez gündüz uyumaları da vardır.
  • 2-3 aylıkken 3-4 saat aralıksız uyur ve beslenmek için uyanır. 
  • 3 aylık olduklarında bebeklerin %71’i tüm gece boyunca uyurlar.

Ebeveynlerin belirlediği zamana göre bakıcılar; bebekleri uyutur ve zamanı gelince uyandırarak düzenli gece uykusunu oluşturur.

3.Bebeğin Vücut Bakımı ve Banyosunun Yaptırılması

Bebeğe doğru ve dikkatli bir şekilde banyo yaptırılması oldukça önemli bir konudur. Üşütebilir ve bebeklerin her zaman banyo yapması sakıncalı olduğu bilinmektedir. Bebeklere, haftada bir kez banyo yaptırmak yeterli olacaktır. Bebeklerin saç derisi 1 kereden fazla yıkanmamalıdır. Çünkü bebeklerin saç derisi yetişkinlerdeki gibi kısa sürede yağlanmaz ve kirlenmez. Özellikle kış aylarında bebeklere banyo yaptırırken 15 dakikadan fazla banyoda kalmamaları tavsiye edilir.

Bebeklerin ciddi belirlik alerjik reaksiyonlar nedeni ile tahriş vb. yara olabileceğinden sık sık sağlıklı şekilde dezenfekte edilmeli ve organik kremler ile bakımı yapılır.

4.Bebeğin Doktor ve Aşı Kontrolü Takibi

Özellikle çalışan annenin bazı bebekle ilgili kontrolleri yada işlemleri unutması mümkün olabilir. Bu durumda iyi bir bebek bakıcısı görevini ve sorumluluğunu bilerek ilk olarak anneye bebekle ilgili doktor kontrolünün yada aşı zamanın yaklaştığını haber verir, sonrasında ise anne ve babanın vakti yoksa onayı ile güvenlik tedbiri alınarak bebeği doktoruna götürerek gerekli işlemleri yaptırır.

5.Bebeğin Kıyafetlerinin Temizliği ve Ütülenmesi 

Günümüzde bir çok anne artık bebeğinin kıyafetlerini organik özel deterjanlar ile temizlenmesini ve düzenli olarak ütülenerek dolaba yerleştirilmesini ister. Bebek kıyafetleri de artık günümüz de deterjanları gibi bebek tekstil ürünleri de organik olarak üretilmektedir. Bebek bakıcısı, annenin belirlediği talimatlar doğrultusunda yada organik bebek kıyafetlerinin yıkama talimatları doğrultusunda yıkar ve ütüler.

6.Bebeğin Odasının Düzeni ve Temizlenmesi 

Profesyonel bir bebek bakıcısı ev temizliği yapmaz, fakat bebeğin odasını dip köşe temizler ve hijyenik olmasını sağlar. İdeal bir bebek bakıcısının en öncelikli görevleri arasında olup sorumluluğunu bilerek bebeğin odasını düzenli havalandırır. 

Bebeğinin odasının temizliği kadar, gerek kazalara yol açmamak gerekse sağlığın etkileyecek bir oyuncağın yerde bulunmaması için bebek odası düzenli olmalıdır. Bebek bakıcısı, bebeğin oyuncaklarını ve mama arabasının hijyenini her zaman sağlamalıdır.

7.Bebek Bakıcınız, Bebeğinizle Tatile ve Seyahatinize Eşlik Edebilir 

İyi bebek bakıcısı, bakımını üstlendiği bebeği yalnız bırakmadan her yer de bakımını üstlenir. Örneğin; bebek bakıcısı seçerken bakıcıdan neler beklediğinizi önceden belirlemenizi önermiştik. Neler beklediğinizi ve hangi işleri yapacağını ek talep ettiğiniz işleri yada durumları bebek bakıcısı adayınıza söylemekten açıkça çekinmeyin. Anlaşmanıza bağlı olarak bakıcınızla sizle tatile, seyahate veya yazlık evinize gelerek bebek bakıcısı görevine evdeki sorumluluklarını bilerek bakmaya devam eder. 

Bebek Bakıcılar Nasıl Çalışır?

Bebeğinize bakıcı mı arıyorsunuz? Türk veya yabancı bebek & çocuk bakıcılar; sizlerin talebine en uygun olacak şekilde bakım ve bakıcılık hizmetini sunacağı yere yada zamana göre saatlik, yarım günlük, tam gün (günlük) veya yatılı kalarak çalışır. 

  • Part time bebek bakıcısı (saatlik, yarım günlük, günlük)
  • Gündüzlü bebek bakıcısı (tam gün; haftanın 5 günü 08:00 – 18:00 saatleri arası)
  • Yatılı bebek bakıcısı (haftanın 5 yada 6 günü olacak şekilde evde gece gündüz kalarak)

Kimler Bebek Bakıcısı Olabilir?

Bebek bakıcısı olabilmek için bebek & çocukları çok sevebilmek, sabırlı olmak, sakin bir ruha ve dinamik bir yapıya sahip olduğu düşünen, bebek bakıcılığı işinin ciddi ve gerçek bir meslek olduğunu kabul eden aynı zamanda profesyonel ruha sahip kişiler bebek bakıcısı olur. Bebek bakıcısı olmak için eğitim şart mı? diyorsanız. Bebekleri sevmek, anaçlık ve merhamet duygusu eğitimle olabilecek yada verebilecek aynı anda kişiye kazandırılabilecek bir kavram olmadığını çok rahat söyleyebiliriz. Peki bebek bakıcılar için eğitim şart değil diyebilir miyiz, bunu da diyemeyiz. İçindeki bebek sevgisi ile eğitimini de birleştirirse bir bebek bakıcısı görev ve sorumluluklarını en düzeyde kontrollü bir şekilde gerçekleştirir. Şunu söyleyebiliriz, profesyonel bir bebek bakıcısı seçerken eğitimli olması kadar merhamet, sevgi ve bakıcılık mesleğini gerçek bir meslek olarak kabul edip etmediğine dikkat etmelisiniz. 

Türkiye’deki Türk ve yabancı bebek bakıcılığı mesleği sahipleri aşağıdaki listedeki gibidir.

  • Türk
  • Filipinli
  • Gürcü
  • Özbek
  • Azeri
  • Kırgız
  • Rus
  • Moldov
  • Ukraynalı
  • Türkmen
  • Nepalli
  • Endonezyalı
  • Etiyopyalı 
  • Nijeryalı
  • Ganalı
  • Afrikalı
  • Kenyalı
  • Faslı
  • Tunuslu
  • Yabancı uyruklu kişilerdir.

Profesyonel Bebek Bakıcısı Nasıl Olunur?

Bebek bakıcısı olmak için eğitim almanız şart değil, fakat bebek bakıcılığı mesleğinin gerekliliklerini ve görevlerini en doğru şekilde öğrenmelisiniz. Bebek bakıcısı olmak için eğitimden daha öncelikli ve önemli bir konu var buda bebek & çocuk sevgisidir. Bebek bakıcılığı mesleğinden elde edeceğiniz kazançları hayal ederek, bakıcı maaşı veya ücretleri sizi bu işi yapmak için iştahlandırabilir. Eğer ki içinizde bu kıymetli sevgiyi, sabrı, ruhu ve güveni taşıdığınızı hissetmiyorsanız, kesinlikle bebek bakıcısı olmayı düşünmeyin. Bakıcılık mesleği sadece parasal değil, anne yarısı demektir. 

Bebek Bakıcısı Fiyatları 

Her anne için bebeğine baktıracağı bebek bakıcısının mesleki olarak bilgisinin yeterliliği kadar, bakıcı ücretleri de dolarında yükselmesi ile önemli bir konu haline gelmiştir. Çalışan yada ev hanımı bebekli anneler bebeği ve kendisine yardımcı olabilecek bebek bakıcısı yada anneye destek olabilecek yardımcı bayan arıyorum, diyerek bakıcı şirketleri ile görüşmeye başlar. 

Profesyonel olarak çocuk ve bebek bakıcısı ücretleri; (gündüzlü) tam gün çalışan bebek bakıcıları için 7.500-11.000 TL ücret verilirken, hafta içi 5 gün olarak 08.00-18.00/19.00 saatleri arası çalışır. Yatılı bebek bakıcılar için 9.500-16.000 TL arasında 2022 yılı için bakıcı fiyatı teklif edilmektedir. Haftanın 6 günü evde yatılı kalarak çalışma izini veya oturma izni ile 1 gün dinlenerek çalışır. 

SONUÇ 

Çalışan anneler kadar bebek bakıcısı sorunu babalarında korkulu rüyasıdır. Neden bakıcılar, babalarında korkulu rüyasıdır. Bebek bakıcısı görevini ve sorumluluklarını doğru yerine getirmemesi durumunda uykusuz geceler babalar içinde kaçınılmaz olacaktır. Hayat müşterek olduğu için bebeğin bakımı anneyi ilgilendirdiği kadar babayı da ilgilendirir.