Hastalık veya bir kaza sonucu yatalak kalmak, yaşlılığa özel bir şey olmadığı gibi hasta bakıcısının görevi ve sorumlulukları, hastanın durumu göz önünde bulundurularak bakımı yapılacak kişiye göre her zaman değişkenlik göstermektedir. Evde veya hastanede bakıcılık hizmeti verecek hasta bakıcısının görevleri ve fiyatları hizmetin içeriğine ve çalışma saati vb. kriterlere göre belirlenir. Hasta bakıcıları bazen kimsenin asla yapamam diyeceği veya bakmaya bile korkacağı içinin kaldıramayacağı hastalara bakar. 2022 yılına kadar covidli hastaların bakımını yine hastanelerde titizlikle yapmaktadır.
Yatalak Hasta Bakıcısı Ne İş Yapar?
Yatalak hasta bakıcısı; genellikle evde yada hastanede herhangi bir kazaya bağlı olarak yatalak kalan veya hayati organlarında oluşabilen sağlık sorunu nedeniyle geçirdiği büyük ameliyat sonucu yoğun bakımda bulunan hastanın tüm bakımı ile takibini yapar. Geçtiğimiz yıllarda ve özellikle 2022 yılının başına kadar hasta bakıcılar; on binlerce covidli hastaya hastanede bakmıştır. Hasta bakıcılık mesleği zor ve riskli olduğu kadar ciddi sabırla ile psikolojik güç gerektiren bir iştir. Özellikle hasta bakıcılığı işi yapanlar ölüm döşeğinde bulunan bakılması sınırları zorlayan yaşlı hasta bakıcısı olarak bakar, ayrıca yaşlı refakatçisi görevinide yapar. Yatalak hasta bakıcısının görevleri ve sorumlulukları nelerdir? diyecek olursak hasta bakıcı arayanlar tarafından sıkça sorulan soru ve cevapları birlikte maddeler halinde bu yazımızda listeleyelim.
Hasta Bakıcısı Görevleri ve Sorumlulukları
Disiplinli ve belirli kurallar içerisinde evde yada hastanede çalıştırmak istediğiniz hasta bakıcısı adayını tutmadan önce profesyonel hasta bakıcılarını bularak en uygun olanı seçmek için hastanın durumunu göz önünde bulundurarak kriterlerinizle beraber bakıcının görevlerini belirlemelisiniz. Hasta bakıcısı görevleri ve sorumluluklarını önceden maddeler halinde belirlemeniz, sizlere deneyimli aynı zamanda güvenilir bakıcı bulmanın yanı sıra en uygun bakıcıları seçerek çalıştırmanıza avantaj olacak anahtar niteliğinde bir ipucudur.
1.Sağlıklı Beslenmesi
Hasta bakıcılar; evde veya hastanede hastanın beslenmesi tedavi sürecinin önemli bir parçasıdır. Yatalak kalarak yaşamına devam eden hastaların beslenmesini genellikle (ağızdan, karından, burundan) olarak farklı yollarla yapar. Ayakta olup yaşamına diyet yemekleri ile devam edecek olup evde refakatçisi ile yaşayan yaşlı hastaların bakımı ise doktorunun belirlediği diyet listelerine göre yemekde yapar.
Yaşlı anneme veya babama bakıcı arıyorum, diyorsanız. Yaşlı bakımı için hasta refakatçisi aramaya başlamadan önce hasta bakıcısında aradığınız özellikleri ve beklentilerinizde olun.
2.Kişisel Bakımı ve Hijyeni
Hasta, ayakta veya yatalak olmasının yanı sıra evde yada hastanede olmasına bakılmaksızın tedavi sürecininde bir parçası olan kişisel temizlik ve bakımı ciddi önem arz etmektedir. Bir hastanın banyo yapması, vücut temizliği, traş olması, kıyafet temizliği ve değişimi vb. hijyenik bakımlar motivasyonun yükselmesine olanak sağlar. Mutlu ve motivasyon tedavi sürecinin olmazsa olmazıdır. Profesyonel hasta bakıcısı, hemşiresi hastasının her türlü motivasyonu yükseltmek için elinden geleni yaparak, sevgi ve saygısı ile bakar.
3.İlaç ve Cihaz Takibi
Bir ayakta ve yatarak tedavisi devam eden hasta için ilaç takibi önem arz ederken, cihaza bağlı hastaların ise cihaz kontrol ve takibi kritik önem taşır. Bu nedenle profesyonel hasta bakıcıları hastanın ilaç ve cihaz kontrolünü hassasiyet içerisinde yapar. Gerekli görülmesi halinde not alarak hastanın doktoruna rapor eder.
4.Aspire ve Sonda Sök-Tak
Belirli hastalıklara sahip hastalara sonda, fiziksel kısıtlamalarından dolayı kendi başına tuvalet ihtiyacını yapamayan yatalak, yaşlı ve ayakta durmaması gereken hastanın idrarını yapabilmesi için destek sağlayan bir uygulamadır. Hasta bakıcısı, mesaneden idrar yoluna sokularak takılan sonda genellikle felçli ve ameliyat sonrası yatalak hastalar için takar.
5.Yatak Bakımı ve Nevresim Değişimi
Yatalak hastanın özellikle yine tedavi sürecini etkileyecek bir olay ise yatağının havalandırılması ve nevresimlerinin değişimi huzurla birlikte motivasyon getirir. Deneyimli hasta bakıcılar, hastasının sık sık pozisyonunu değiştirirken, aynı zamanda yatağını havalandırır ve nevresimini değiştirir.
6.Aile Bireyleri ve Doktoru Bilgilendirme
Tecrübeli ve profesyonel bakıcılık hizmeti veren hasta bakıcısının asli görevleri ve sorumlulukları arasında hastasının durumunun nasıl olduğunu gerek aile bireylerine gerekse doktoruna bilgilendirme yapar, aynı zamanda sağlıksal verilerini toplar ve raporlar.
Profesyonel ve Yatak Hasta Bakıcısı Nasıl Olunur?
Hasta bakıcılığı gerçekten askerlik gibi vatani bir görev gibi kutsal ve değerli bir meslektir. Kimsenin gözle bile bakamadığı, yanında kalmak için gerekli gücü bulamadığı, kalamadığı, psikolojik sınırları zorlayacak kadar zorlu ve riskli bir görevi vardır. Hasta bakıcılığı için fiziksel ve mental güç gerektirir.
Hasta bakıcı olmak için evet eğitim gerekmez, fakat hasta bakıcısı adayının fiziksel, insansal sevgiye ve mental olarak gücü sahip olması gerekir. Hasta bakıcıları, eğitim alarak da tabiki ağır hastalara bakan üniversite mezunu hasta bakıcı veya hemşiresi olarak çalışırlar.
Türkiye’deki Türk ve yabancı hasta bakıcılığı mesleği sahipleri aşağıdaki listedeki gibidir.
- Türk
- Filipinli
- Gürcü
- Özbek
- Azeri
- Kırgız
- Rus
- Moldov
- Ukraynalı
- Türkmen
- Nepalli
- Endonezyalı
- Etiyopyalı
- Nijeryalı
- Ganalı
- Afrikalı
- Kenyalı
- Faslı
- Tunuslu
- Yabancı uyruklu kişilerdir.
Yatalak Hasta Bakıcı Fiyatları
Hasta yakınları hastasını baktıracağı bakıcısının mesleki olarak bilgisinin yeterliliği kadar, bakıcı ücretleri de dolarında yükselmesi ile önemli bir konu haline gelmiştir. Hasta bakıcısı yada yaşlı anneye destek olabilecek yardımcı bayan arıyorum, diyerek bakıcı şirketleri ile görüşmeye başlar.
Profesyonel olarak yaşlı ve yatalak hasta bakıcısı ücretleri; (gündüzlü) tam gün çalışan yaşlı bakıcıları için 7.500-10.000 TL ücret verilirken, hafta içi 5 gün olarak 08.00-18.00/19.00 saatleri arası çalışır. Yatılı hasta bakıcılar için 8.500-13.000 TL arasında 2022 yılı için bakıcı fiyatı teklif edilmektedir. Haftanın 6 günü evde yatılı kalarak çalışma izini veya oturma izni ile 1 gün dinlenerek çalışır.
SONUÇ
Yatalak ve yaşlı hasta bakıcısı arıyorum, demeden önce hasta bakıcısından beklentilerini ve istediğiniz özelliklerle birlikte kriterleri bakıcı bulmaya başlamadan önce mutlaka belirlemenizi tavsiye ederiz.